Bitne stavke na izlaznom računu

Zadnji put pisala sam o bitnim stavkama na računu vezano za podatke o tvom društvu i o tvom kupcu. Danas ćemo pisati o ostalim bitnim stavkama na računu.


Još jedna bitna stavka računa je broj računa koji je zakonom propisan. Mora imati tri oznake. Prvo je redni broj računa, koji svake nove godine, kreće od broja 1. Drugo je redni broj prodajnog mjesta (može biti bilo koji broj ili slovo ili kombinacija više njih, ali važno je da se ne mijenja nego je uvijek isti). Treći je redni broj prodajne kase koji se isto ne mijenja nego je uvijek isti i može biti bilo koji broj ili slovo ili kombinacija više njih.


Na računu mora biti datum izvršene usluge ili datum isporuke, datum izdavanja računa (točan dan kada izdajete račun) vrijeme (sat, minuta i sekunda), dospijeće računa ili valuta plaćanja računa. Ovo su svi datumi koje mora imati svaki račun i važni su za obračun PDVa jer se po tome knjigovodstva ravnaju, kad račun ide u obračun.

Može se dogoditi da je usluge izvršena 31.10. a račun izdan 3.11. i to je račun koji ide u obračun PDVa za 10 mjesec, jer je 3.11. samo vrijeme ispisa računa a ne datum računa. Datum računa je 31.10. Ni tele operateri ne izdaju račune 31. u ponoć, nego u roku 15 dana, ali na njima je datum usluge do 31.

Ne zaboravi!
Do 15.-og u mjesecu obavezna si ispostaviti i poslati sve račune svim kupcima za protekli mjesec.
Svaki račun mora imati napisan način plaćanja. Ako je transakcijski, znači da će ti kupac platiti preko banke, u valuti koju si napisala na računu. Ako je gotovinski, ili kartica, mora biti i fiskaliziran, što znači da mora imati JIK i ZIR da bi bio porezno ispravan.


Osim broja računa, datuma i načina plaćanja izlazni račun mora imati točno navedenu uslugu koju si obavila. Na primjer „ispeglali 6 košulja“ „knjigovodstvo za 6 mjesec“ „popravak 4 autogume „ i slično.
Osim naziva, mora biti količina usluge, cijena po komadu i ukupno. Na kraju mora biti navedeni ukupni iznos.


Ukupan iznos se razvrsta po poreznim stopama, navede se iznos PDVa i ukupno, iznos računa za platiti.
Izdani račun je važan jer, osim što tvojim kupcima govori puno o tebi, propisan je detaljan izgled istog i to kroz nekoliko zakona.


Osim toga, donosi ti prihod, radi kojeg si i postala poduzetnica.
Pogledaj svoje izlazne račune i sama zaključi, je li on najvažniji dokument u tvom društvu?

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.