Znate li koji je dokument najvažniji u tvom društvu?

Izlazni račun.

Zašto to kažem?

Izlazni račun, kao prvo, daje drugima prvi dojam, o tome, kakvo ti je društvo. Uredno ili neuredno, znaš li zakone ili ne? Jesi pravi poduzetnik ili početnik s kojim nije dobro raditi? Izlazni račun daje čistu sliku o tebi.

Izlazni račun, kao prvo, mora imate sve tvoje točne i jasno vidljive podatke. Neki su obavezni a neki su neobavezni ali lijepo izgledaju ili su reklama pa ih treba staviti.

Obavezni podaci su ime društva, točna adresa, OIB, broj IBANa, naziv banke, i to svi obično stave na vrh računa, a na dno računa stavlja se rečenica: „temeljni kapital (iznos) kn uplaćen u cijelosti. Trgovački sud u (grad), MBS (podatak piše na rješenju sudskog registra), direktor i član društva (ime i prezime).” Ove podatke na dnu računa vrlo često društva ne stavljaju iako su obavezni i podliježu kažnjavanju. Zato to stavi, ne samo radi kazni, nego i zato da tvoji kupci znaju da si upoznata sa Zakonima, i ozbiljni partner.

Neobavezni podaci su mail, web stranica, broj telefona, kontakt od knjigovodstva, logo i slično.

Kod pisanja računa, važno je da od kupca imaš sve točne podatke: naziv društva, adresa i OIB. Možeš navesti i kontakt osobu kod većih kupaca, da račun ne luta po sobama.

Jesi li upoznata sa svim potrebnim podacima koje račun o tvom društvu i o tvom kupcu mora imati na sebi?

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.