Kako odabrati knjigovođu

Na početku svakog poslovanja dođe vrijeme za odabir knjigovođe. Kada imaš preporuku od prijatelja, rodbine ili poznanika to ne predstavlja problem. Ali ako krećeš od nule i bez podrške odabir knjigovođe može biti izazovan.

Kako odabrati dobrog knjigovođu? Kako odabrati osobu koja te predstavlja državnim tijelima?

Za početak to treba biti osoba s kojom si na prvu ”kliknula”. Jer ako nisi, nećeš se usuditi postaviti pitanja koja te mogu odvesti do pogreške. Nađi nekoga s kime ti je ugodno surađivati, jer ćeš minimalno 3 puta mjesečno dolaziti u kontakt s njom. Nemoj se bojati odbiti suradnju ako si tek na inicijalnom razgovoru, taj razgovor te ne obvezuje.

Pitaj potencijalnog knjigovođu sve što te zanima i vidi na koji način ti odgovara na pitanja. Da li se trudi objasniti ti ili samo odgovara da što prije budete gotovi. Pitaj ga koje sve branše ima u svom poslu kako bi provjerila imali znanja za tvoju branšu i dali je voljan učiti nove stvari ili se drži samo onoga što zna.

Za kraj možeš ga pitati imali kakve suradnje s poreznim savjetnicima i odvjetnicima. To nije nužnost ali svakako dođe kao bonus jer onda znaš da ako dođe do nekih pitanja koja nisu u njegovoj domeni, on nema problem obratiti se za pomoć stručnjacima.

Kada uzmeš sve u obzir, pronalazak knjigovođe nije lak zadatak ali i ne treba biti jer je to osoba koja te vodi kroz poslovanje i brine se da radiš prema zakonu.

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.