Donijela si odluku da želiš biti poduzetnica i sad se pitaš kako dalje?

U nastavku ću opisati korake koje potrebno poduzeti kako bi otvorila svoju firmu i ispoštovala sve rokove i Zakone.

Prvo moraš otići kod javnog bilježnika ili odvjetnika i reći im da želiš otvoriti firmu.  Sa sobom ponesi  spremne dokumente koji su ti potrebni odmah na početku, a to su ime firme (sa objašnjenjem naziva), adresu sjedišta i djelatnost kojom se želiš baviti. Predlažem ti da od djelatnosti navedeš sve što ti se čini zanimljivo i s čime bi se mogla baviti, s tim da je jedna glavna djelatnost a ostale su tu ako zatrebaju. Zašto? Zato što smiješ na početku navesti koliko god djelatnosti želiš a ako to kasnije ideš mijenjati moraš opet platiti javnog bilježnika, tako da ti je ovo jeftinija opcija. Isto tako moraš znati želiš li d.o.o. ili j.d.o.o. jer o tome ovisi cijena javnog bilježnika. Za j.d.o.o. cijena je cca 700,00 kn a za d.o.o. cca 4,000,00 kn.

Nakon toga ideš u banku po izboru, i položiš osnivački kapital na račun. Za j.d.o.o. najmanje 10,00 kn za d.o.o. najmanje 20.000,00 kn i s potvrdom se vraćaš javnom bilježniku ili odvjetniku.

Kad dobiješ rješenje Trgovačkog suda da možeš raditi, moraš otići u Zavod za statistiku po MB i šifru djelatnosti, i moraš dobiti OIB od porezne uprave. Neki javni bilježnici to sami odrade pa uz rješenje Trgovačkog suda, dobijete sve ostalo a neki ne tako da svakako provjeri sa javnim bilježnikom kako bi znala koji su tvoji zadaci.

Sljedeći korak je izrada žiga koji mora imati ime firme i oznaku d.o.o. ili j.d.o.o. a ostalo po izboru (adresa, OIB, logo). U zadnje vrijeme sve više poduzetnika bira raditi bez žiga jer on više nije obavezan, tako da je odluka na tebi hoćeš li ga imati ili ne.

Sa svim tim papirima i žigom (ako si se odlučila za njega), ideš u banku otvoriti žiro račun (onu banku u kojoj si uplatili temeljni kapital, ne nužno tu poslovnicu) i odmah ugovori internet bankarstvo te po mogućnosti slanje izvoda po promjeni na mail koje ćeš kasnije slati u knjigovodstvo. 

Sad je vrijeme, ako već nisi, da nađeš knjigovodstvo. Oni će te tražiti kopije svih dokumenata i kopiju osobne, sklopit ćeš s njima ugovor i dat će ti punomoći na potpis kojima te zastupanju kod porezne uprave, FINAe , mirovnskog i zdravstvenog.

Knjigovodstvo će svu dokumentaciju sa punomoćima predati na poreznu a uz svu dokumentaciju moraš imati ugovor o najmu poslovnog prostora na adresi na kojoj je sjedište firme (iako si možda ti vlasnik nekretnine ili tvoji roditelji ti u svakom slučaju moraš imati ugovor o najmu), te ugovor o knjigovodstvu. Isto tako trebaš donjeti odluku želiš li u PDV sustav ili ne i hoćeš li u VIES bazu ili ne (više o tome možeš pročitati na našem blogu – knjigovodstvo)

Kad te porezna unese u sustav, možeš početi raditi ono što voliš i borba sa birokracijom je za sad za tebe gotova.

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.