Ulazak i izlazak iz PDV sustava

Svako društvo koje se osnuje, prilikom prijave na poreznu upravu, mora se očitovati želi li ući u PDV sustav ili ne. Ako ne želi dovoljno je dati izjavu da ne želi. Ako želi ući u PDV sustav, mora predati P-PDV obrazac. Obrazac se nalazi na aplikaciji porezne uprave ili se može skinuti s interneta. Na obrascu se svakako piše, želiš li obračun mjesečno ili tromjesečno. Isto tako želiš li obračun po izdanim ili naplaćenim računima.

Ako si odlučila ne ući u PDV sustav, na svakom tvom izdanom računu mora pisati „ nisam u PDV sustavu po čl. 90. zakona o PDVu“. Kad izdaš računa u iznosu preko 300.000,00 kn, moraš ući u PDV sustav preko P-PDV obrasca kako sam navela prije. Ako si promet prošla recimo 14.6., od 1.7. si u PDV sustavu. To znači da do 30.6. i dalje izdaješ račune bez PDVa, ali od 1.7. svi izdani računi nemaju više napomenu, nego PDV.

Svi koji su 31.12. bili u PDV sustavu, ostaju u sustavu i nakon 1.1. , osim ako si imala manji promet od 300.000,00 kn u cijeloj prošloj godini. Tada treba od 15.12. do 5.1. predati zahtjev za izlazak iz PDV sustava i to znači da od 1.1. više nisi u PDV sustavu i da opet izdaješ račune bez PDVa ali s napomenom.

Društvo koje želi ući u PDV sustav, a nije imalo promet od 300.000,00 kn može to učiniti kad god želi. Dovoljno je samo predati P-PDV obrazac. Ne mora biti niti početak mjeseca. Može se uči s bilo kojim datumom. Nakon ovakvog ulaska, ne može se izaći iz PDV sustava 5 godina.

Društvo koje je u PDV sustavu po izdanim računima, obračunava PDV tako da zbroji sve izlazne i ulazne račune i razlika je ili obaveza za uplatu, ili pretplata. Uz svaki obračun PDVa, radi se popis računa koji se zove IRA ili URA i to se isto uz PDV predaje na poreznu upravu. Bilo bi dobro da ih uz svaki obračun PDVa tražiš od knjigovođe i malo pogledaš koje račune je knjigovodstvo stavilo na popis.

Društvo koje je u PDV sustavu po naplaćenim računima, obračunava PDV tako da zbroji sve uplate po izvodu iz banke, i samo plaćeni računi ulaze u obračun. Isto se radi IRA i URA uz obračun. Ako je društvo ušlo u PDV tijekom godine, i u vrijeme kad je u PDVu, naplatilo račun iz perioda kad nije bilo u PDV sustavu, na taj račun ne plaća PDV. PDV se plaća samo na račune koji su izdani nakon ulaska u PDV.

Svi računi koji se izdaju društvima van Hrvatske, izvoz robe i usluge u EU ili van EU, ulaze u obračun PDVa bez obzira jesu li plaćeni ili ne. Oni se prijavljuju po datumu izdavanja bez obzira na koji način se obračunava PDV u tvom društvu. Oni nemaju na sebi PDV, ali moraju se evidentirati i u knjigama i na obrascu.

PDV se predaje do 20. u mjesecu, za protekli mjesec. Zato je važno da se svi računi, što ranije dostave u knjigovodstvo, kako bi se kvalitetno i na vrijeme napravio PDV, poslao tebi na kontrolu, te poslao na poreznu upravu. Plaća se do 30. u mjesecu a ne do 20. kad se mora predati. Važno je na početku svakog mjeseca, od knjigovođe zatražiti karticu PDV, da vidiš stanje i da ne bude nikakvih iznenađenja.

PDV se predaje na poreznu upravu preko aplikacije na njihovoj stranici, a pristup ima knjigovodstvo kojem si dala punomoć ili ti sama preko sticka od banke ili FINAe.

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.