Ulazni računi su računi tvojih dobavljača, na kojima piše što si kupila. Misliš da je to sve što trebaš znati o ulaznim računima? Ne baš, objasnit ću zašto.


Kad dobiješ račune, a prije nego ga platiš, jer kad je plaćen knjigovođa više ne može pomoći, moraš provjeriti sljedeće:

  1. Račun mora imati točno ime tvoje firme, točnu adresu i OIB
  2. Točno ime njihove firme, točnu adresu i OIB (ovo je vrlo često u redu jer je u zaglavlju računa ali kod malih privatnika, koji još uvijek pišu rukom račune, ovo često izostave)
  3. Piše li iznos PDVa i ako ne, mora pisati po kojem članku zakona je oslobođen (obično je to čl. 90 da poduzetnik nije u sustavu PDV-a) jer bez toga račun ne vrijedi.
  4. Način plaćanja vrlo je bitan. Ako piše transakcijski, plaćaš ga nalogom preko banke, a ako je gotovinski, ili kartično plaćen, mora imati JIK i ZIR ili ne vrijedi.
  5. Gotovinski mogu biti plaćeni samo računi do 5000,00 kn. Sve ostalo mora biti transakcijski ili kartica u protivnom račun ne možeš priznati kao trošak firme.

Ovo se odnosi na sve poduzetnike bez obzira jesu li u PDV sustavu ili ne.


Pazi!


Sad kad smo sve objasnili, važno je da prilikom plaćanja, na račun upišeš rukom datum plaćanja , da se ne bi duplo platilo.


Isto tako, ako je račun plaćen po predračunu, to treba pisati na računu. Tada predračun ili njegovu kopiju, zaklamaj uz račun. Tako ćeš imati točne evidencije.


Postoji još jedna stvar koja nije obavezna po zakonu ali često se desi da ju porezna traži ukoliko dođe do bilo kakve kontrole. A to je pojašnjenje opisa na računu. Naravno to ne znači da ako kupiš laptop ćeš napisati rukom da je to laptop ali ako je na računu ne razumljiv naziv ili kombinacija brojeva i slova bilo bi dobro da rukom napišeš što si to zapravo kupila. Jer nakon nekog vremena više se nećeš sjećati što je to.
Sigurno se pitaš zašto na sve to moraš paziti i zašto sve to moraš raditi? Zato što bez točnih evidencija ulaznih ispravnih računa, knjigovođa ti neće biti u mogućnosti knjižiti troškove te ćeš na kraju godine platiti veći porez na dobit.


Zato vodi evidenciju ažurno kako na kraju godine ne bi lovila zaostatke.

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.