Zašto je ulazni račun bitan

Ulazni račun kod poduzetnika koji prodaju svoje usluge, dokaz je koju opremu ili uslugu je poduzetnik kupio. Često se postavlja pitanje :“što si mogu kupiti?“. Kupiti možeš sve što ti je potrebno za obavljanje djelatnosti. Najčešće su to mjesečni računi za telefon, ponekad najam, usluge drugih koji rade za tebe (tvoji vanjski suradnici), računi knjigovođa, odvjetnika i slično. Ove usluge ima manje više svaki poduzetnik. 

Važno je da na računu točno piše koju uslugu ili predmet si kupila. Ne može pisati „savjetovanje“ ili „usluga“. Mora se točno znati koja usluga, obavljena u kojem periodu, ili savjetovanje kakvo, u kojem periodu, koliko sati i slično.

Svoje dobavljače koji ti daju račune, moraš ”natjerati” da ti daju ispravan račun inače im nemoj platiti. Svaki ulazni račun, imaš pravo vratiti u roku 8 dana dobavljaču, uz napomenu zašto ga vraćaš i on te ne može niti tužiti za njega, ako je razlog valjan, odnosno račun neispravan.

Svaki ulazni račun, mora imati redni broj. On se sastoji od tri znamenke. Prvo je redni broj računa u toj godini, drugi je naplatno mjesto i treći broj kase. Mali poduzetnici, koji rukom pišu račune ili čak u wordu, vrlo često stave samo jednu znamenku. To je neispravan broj računa. To znači da račun nije fiskalno ispravan ali o fiskalizaciji ćemo drugi put.

Svi poduzetnici koji su u PDV sustavu, sa svakim obračunom PDVa, šalju na poreznu popis svih računa dobavljača i to datum računa, točan broj računa, ime dobavljača, OIB dobavljača, iznos račun i PDV na računu po vrstama PDV stopa. Da bi tvoj knjigovođa mogao sve to poslati na poreznu, moraš imati ispravne račune. Kad neispravan račun platiš, i pošalješ knjigovođi, on više nema mogućnosti ”natjerati” dobavljača da ga ispravi, nego ga može na tvoju odgovornost prijaviti neispravnog ili ne prijaviti, odnosno ne priznati ti pretporez po tom računu.

Zato ti još jednom skrećem pozornost: provjeri svoje račune, prije nego ih platiš, budi uporna u traženju ispravnih računa i posluj u skladu sa zakonima.

Je li jednostavno uzeti račun i platiti? Ostavljam svakoj od vas da odluči.

Terezija Grubišić je mlada poduzetnica koja se bavi poduzetništvom već 10 godina u knjigovodstvenim vodama. U svoju tvrtku uvodi inovacije i modernu tehnologiju te na taj način doprinosi razvoju poslovanja.